Formerly www.swift.utigges.il.eu.org

English Српски Deutsch עברית Türkçe Hrvatski Nederlands Español Русский Français Italiano Polski Română

De Gierzwaluw

(Apus apus L.)

 

Deze vogel heeft veel bijzondere eigenschappen. Zo komen de Gierzwaluwen als laatste aan in het noordelijk broedgebied en zijn na het broedseizoen weer als eerste vertrokken naar het zuiden. Voor een vogel met deze lichaamsgrootte kunnen Gierzwaluwen lang leven, zo is bekend dat een Gierzwaluw 21 jaar oud is geworden. De jonge vogels kunnen een periode van slecht weer zonder voedsel overleven in een ‘hongerslaap’, een coma-achtige toestand waarbij het metabolisme vertraagt.

Het meest bijzonder zijn toch de aanpassingen aan het leven in de lucht, zoals het lichaam dat perfect van vorm is voor het vliegen. De Gierzwaluw doet namelijk alles in de lucht, behalve broeden. De prooi wordt vliegend gevangen, (de vleugels zijn smal en lang, dat maakt ze snel en wendbaar tijdens de jacht op vliegende insecten en spinnen). Gierzwaluwen ruien in de lucht, de vogels slapen bijna hun hele leven in de lucht, ze paren er en verzamelen vliegend het nestmateriaal wat in de lucht zweeft. Boven rustige wateren wordt vliegend gedronken of gedoucht wanneer de snavel het wateroppervlak klieft en water doet opspatten.

De Gierzwaluwen keren ieder jaar rond dezelfde tijd terug naar de broedplaatsen in de kolonie. In Nederland is de aankomst rond 1 mei te verwachten. De broedvogels zijn erg plaatstrouw aan de nestplaats. De partners ontmoeten elkaar ieder jaar weer bij terugkomst op het nest. Keert een partner niet terug uit Afrika dan wordt deze plaats snel ingenomen door een andere vogel van hetzelfde geslacht. Gierzwaluwen leggen meestal 2 tot 3 eitjes en zowel het mannetje als het vrouwtjes bebroeden de eitjes en verzorgen de jongen. De niet broedende vogels  van een kolonie verzamelen zich voor het donker wordt om samen op grote hoogte de nacht zwevend door te brengen. De jongen vliegen eind juli uit, dit gebeurd meestal na zonsondergang, ze zullen niet meer naar het nest terugkeren. Bij het verlaten van het nest kunnen de jonge vogels meteen goed vliegen. Eind augustus vertrekken de Gierzwaluwen van centraal Europa weer naar Afrika. 

Gierzwaluwen zijn holenbroeders. Nesten worden gemaakt in holtes in rotsen en bomen en vooral in gebouwen, ze zijn niet bang van mensen. Gierzwaluwen maken ook gebruik van nestvoorzieningen. U kunt de Gierzwaluwen nestkasten, neststenen en gierzwaluwdakpannen als nestgelegenheid aanbieden. Door het gebruik van nieuwe goed sluitende bouwmaterialen en de strakke architectuur vinden Gierzwaluwen steeds moeilijker een plek voor het nest en daardoor zijn de vogels steeds meer aangewezen op deze nestvoorzieningen. U kunt Gierzwaluwen helpen door een nestkast aan de gevel te hangen. Gierzwaluwen hebben een vrije aanvliegroute naar het nest nodig. De vogels laten zich bij het verlaten van het nest enkele meters vallen om de nodige snelheid te verkrijgen om te kunnen vliegen. De nestkast heeft een afmeting van ongeveer 30 cm x 20 cm en een hoogte van 15 cm. Het ronde invlieggat dat 3 cm boven de bodem en 5 cm van een zijkant is geboord heeft een diameter van 5 cm. Geen zitstokje onder het invlieggat aanbrengen. 

 

Topografie van de Gierzwaluw

(Gereproduceerd met toestemming van Gerald Driessens)
Soort  Gierzwaluw Apus apus
Familie Apodidae 
Orde Apodiformes 
Grootte

lengte 16 - 17 cm

Spanwijdte 38 – 40 cm

Gewicht 35 - 56 gram 
Kleur Donkerbruin met een lichte keelvlek
Sekse Het uiterlijk van mannetje en vrouwtje is gelijk
Vliegafstand

Wordt geschat op 190.000 km per jaar

Vliegsnelheid

Glijvlucht 5-14 m/sec.

Vliegend 11-18 m/sec.

Spelend tot 40-60 m/sec.

Leeftijd

Gemiddeld 7 jaar

De oudste geringde vogel die is gemeld bereikte de leeftijd van 21 jaar.

Zie voor een foto APUSlist No. 0069

Voedsel Vliegende insecten en spinnen. Een paartje met jongen vangt ongeveer 50 gram insecten per dag
Vijanden

Boomvalk (Falco subbuteo).

Nesten worden soms leeggeroofd door kleine zoogdieren (marterachtige).

Het verkeer (bij slecht weer vliegen de insecten waar de vogels op jagen laag).

Paar binding

Het monogame broedpaar ontmoet elkaar weer bij terugkomst uit Afrika op het nest.

Nest 

Gierzwaluwen zijn holenbroeders. Een nestholte wordt gevonden in rotswanden, bomen maar vooral in gebouwen.

Eitjes

Meestal 2 of 3 witte eitjes, van 3,5 gram, beide ouders broeden, broedtijd 19-20 dagen.

Jongen

Vliegvlug wanneer de vleugels 16 cm lang zijn.

(Na een nestperiode van ongeveer 40 dagen.)

Slecht weer

De jongen kunnen een periode van enkele dagen met slecht weer zonder voedsel overleven in een soort coma-achtige hongerslaap.

Niet broedende volwassen vogels wijken uit naar gebieden met beter weer, soms 1000 km of verder.

Geluid Download wav bestand (754k) 

 

Commonswift Worldwide © Ulrich Tigges


Apus apus, Swifts, Commonswift, gierzwaluw, vencejo comun, sis hachomot, סיס החומות, Црна чиопа, Kara Sağan, Čiopa, ciopa, chyorny strizh, Gierzwaluw (Apus apus), Vencejo común, Черный Стриж, Martinet noir, Rondone comune, rondoni, åtactara, السمامة, Mauersegler, Apuslife

Commonswift's topography, togography of the Commonswift, feathers, crown, eye line, eye patch, forecrown, lore, chin, throat, ear coverts, hindneck, mantle, scapulars, rump, uppertail coverts, tail, tertials, greater coverts, secondaries, median coverts, leading edge coverts, lesser coverts, lesser primary coverts, alula, median primary coverts, leading edge coverts, greater primary coverts, primaries, median coverts, greater coverts, secondaries, axillaries, undertail, undertail coverts, rear flank, vent, flank, belly, brest, apodidae, apodiformes, size, color, colour, weight, sex, flight acquaintance, flight speed, age, food, enemies, pair bonding, nest, eggs, egg, young, bad weather, voice, download wave file, survive, survival, colony, flying insects


Home

APUSlife

Site map